Різдвяна кутя: класичний рецепт -
1 год
4 порції
362 ккал
Кутя – це традиційна основна різдвяна страва, яку готують із вареної пшениці, додаючи мед і мак. Кутя символізує жертву Богові, бо пшениця з медом є сакральною частиною святої вечері. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Мед – символ Божого слова та чистоти.
Кутя – найголовніша страва на столі, з якої заведено починати трапезу. Горщик з кутею має нести господиня.
Для кожного свята існує окремий спосіб приготування. Кутя може бути напіврідкою або розсипчастою, все залежить від кількості рідини. Є три різновиди приготування куті:
– багата кутя (пісна кутя з різними інгредієнтами, яку готують у Святвечір);
– щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока);
– голодна кутя (на Водохрещення, страва в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).
Інгредієнти
-
Вода
3 л
-
Волоські горіхи
1 склянка
-
Родзинки
2 склянка
-
Курага
2 ст. л.
-
Мак
1 склянка
-
Пшенична крупа
2 склянка
Рецепт приготування
1
Залийте мак окропом. Дайте деякий час настоятися.
2
Мак пропустіть через м'ясорубку чи перетирайте в ступці.
3
Варіть пшеничну крупу в співвідношенні 1:3 до готовності приблизно 20 хвилин.
4
Промийте родзинки, дрібно наріжте горіхи або подрібніть у блендері.
5
Змішайте всі інгредієнти для куті з пшеничної крупи. Перемішуючи, зверху кутю прикрасіть курагою.